De baby

De peuter

De kleuter

Het schoolkind

De jongere

In je eigen omgeving

De baby (0- 1,5 jaar)

Over de fase

Voor een baby is het belangrijk om woorden te geven aan een situatie. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen veel begrijpen en opslaan in het 'vroegste geheugen'. Doordat er woorden gegeven worden aan gebeurtenissen, kan een kind hier op latere leeftijd nog iets van vinden of mee doen. Baby's reageren op aanraking, intonatie van de stem, geuren en geluiden. Deze prikkels zijn belangrijker dan de inhoudelijke informatie. Hier kunt u dan ook gebruik van maken tijdens een opname of behandeling door bijvoorbeeld uw stem te gebruiken, bepaalde muziekjes of bijv. zitten op een vaste plek of in een bepaalde houding.

Praktische tips

  • Laat u goed informeren , wat er gaat gebeuren.
  • Laat uw baby merken dat u er bent door het aan te raken en dan te begroeten.
  • Maak uw baby wakker voordat er iets moet gebeuren.
  • Kondig aan dat er iets gaat gebeuren en laat de arts/verpleegkundige evt. zien wat hij of zij bij zich heeft.
  • Benoem welke gevoelens en emoties dit kan oproepen en laat dit vooral aan je stem en gezichtsuitdrukking merken.
  • Praat tegen uw baby tijdens de handeling , stel het gerust en leidt het af met bijv. zingen of met favoriete speeltje of knuffel.
  • Troost uw baby na de handeling en vertel erbij dat het klaar is.
  • Wanneer dit mogelijk is, positief afsluiten. Zorg ervoor dat uw baby zich weer behaaglijk kan voelen door een dvd-speler of mobiel aan te zetten of een speeltje aan te reiken.

Een verhaal uit de praktijk

Berend-Jan zijn eerste schedeloperatie

'Berend-Jan onderging met 6 maanden zijn eerste operatie aan zijn schedel. Voor ons als ouders was het best wel spannend. Bij de opname komt er veel op je af. Berend-Jan had er zelf niet zo'n idee van, hij was eigenlijk heel vrolijk. Ik kreeg de eerste dag, voor de operatie nog, een cd aangereikt met rustgevende muziek, voor Berend-Jan. We hadden zelf zoiets niet bij, dus ik was eigenlijk wel blij met de cd. De hele dag draaiden we de muziek voor Berend-Jan, om hem comfortabel te houden en een rustige sfeer te creëren.
De dag van de operatie was spannend, je bent zolang aan het wachten en je hoopt zo dat alles goed gaat. Na 6 uur mochten we weer bij onze kleine man zijn, hij lag geïnstalleerd op de IC. Op het moment dat we de IC opliepen, wisten we niet zo goed wat ons overkwam. Een hoop prikkels kwamen op ons af: de mensen die er rondliepen, de belletjes en geluiden van alle apparaten. Een verpleegkundige wees ons het bedje van Berend-Jan. Daar zag ik mijn kleine ventje, helemaal onder de plakkers en snoertjes. Wat zag hij er anders uit, ik vond zijn hoofdje gelijk heel mooi geworden.
We verbleven 2 dagen op de IC. De dagen op de IC vond ik toch wel het pittigst, omdat het zo onrustig is en je kind daar op zijn slechtst ligt, zo vlak na een zware ingreep. Ik durfde toen ook niet te vragen of we de cd weer op mochten zetten, want dat zou andere kinderen toch ook storen, dacht ik.
Nu, een aantal opnames verder, weet ik wel beter. Ook op de IC mag je gewoon rustgevende muziek gebruiken voor je kindje. Wanneer Berend-Jan een opname heeft, nemen we zijn eigen muziekjes mee en ik zorg ervoor dat er een cd-speler klaar staat wanneer hij terugkomt uit een operatie. Vooral tijdens de opnames helpt het onze kleine vent om in slaap te vallen en rustig te blijven.'